història de la secció de crèdit

des de 1913, fent-ho possible

Per conèixer la història de la Secció de Crèdit i els seus fonaments, indispensable en el desenvolupament de la Cooperativa de Sant Isidre de les Borges Blanques, ens hem de remuntar a l’any 1913, només un any després de la fundació del Sindicat de Sant Jaume, quan el 9 de febrer es va crear la 3a Secció anomenada “Caja Rural de Ahorros y Préstamos”. De la mà d’en Francesc Gelambí Dalmau, Francesc Jansà Olivart i Ramon Arqués Arrufat es fundà una de les seccions més reeixides del Sindicat, creada, segons consta en l’acta fundacional “para estimular y fomentar el ahorro y facilitar préstamos para fines agrícolas”.

Ramon Arqués Arrufat, patriarca per excel·lència del conservadorisme catalanista borgenc i ideològicament proper a la Lliga i Jansà Olivart, mestre de les escoles públiques de les Borges Blanques, saberen unir esforços per quallar l’esperit fundacional de la caixa rural entre la societat de l’època, amb l’únic, però meritori objectiu, de facilitar crèdit als petits i mitjans agricultors que, amb ganes i esperit, però sense diners al calaix, no podien modernitzar les seves explotacions ni renovar les seves eines agrícoles.

Vist això, no és exagerat afirmar que la Caixa Rural va ser, d’una banda, una de les més importants aportacions del Sindicat de Sant Jaume a la societat civil borgenca i garriguenca i, de l’altra, un dels puntals imprescindibles de l’obra social del cooperativisme agrari del segle XX a les Borges Blanques.
Fidel a l’esperit cooperatiu amb què va néixer, la Caixa Rural va permetre la modernització i la transformació de nombroses propietats agrícoles. Al capdavant d’aquests anys de desenvolupament exerciren de presidents en Francesc Gelambí Dalmau, Francisco Jansà Olivart, Joan Vallés Ollé, Josep Juncosa Minguella i Ramon Pelegrí Curcó.

Com a ens viu i actiu que és, l’entitat s’ha anat adaptant a les diverses èpoques que ha viscut i al conjunt de canvis legislatius esdevinguts d’ençà de la democràcia; en aquest sentit, cal destacar que l’any 1983 la Caixa Rural com a tal deixa d’existir i passa a ser l’actual Secció de Crèdit.

L'ingredient que no
pot faltar a la bona cuina