història

més d'un segle al servei del món agrari

La Cooperativa es va fundar l’any 1912 sota el nom de “Sindicato Agricola de San Jaime. Borjas Blancas”, el primer de les Garrigues administratives. Els precedents d’aquesta entitat cal buscar-los en les germandats de Sant Jaume i Sant Carles Borromeo, mútues locals dedicades a l’accés dels socis a la sanitat privada. A partir de la fundació en van anar incorporant seccions dedicades a la compra i venda de cereals, la Caixa Rural, la secció del molí d’oli, etc., esdevenint així una entitat pionera. El seu primer president fou Francesc Gelambí Dalmau (1856-1914), natural d’Alcover, músic de professió i destacada personalitat del món de la cultura i l’associacionisme de l’època.
Vinculada al sindicalisme agrari catòlic, l’any 1933 comptava ja amb 410 socis, havia incorporat maquinària moderna per a la producció d’oli d’oliva, elaborava vi utilitzant dues premses contínues, tenia d’una secció d’adobs i una Caixa Rural i formava part de la Federació Catòlica Agrària de Lleida.

Durant la Guerra  Civil fou col·lectivitzada; a més, els bombardejos franquistes afectaren greument les seves instal·lacions, la qual cosa va fer que els dos sindicats que hi havia a les Borges compartiren instal-lacions fins el 1948, any en què el Sindicat Sant Jaume decidií inicar una nova etapa de desenvolupament refundat en la Cooperativa de Sant Isidre.

L’impuls de la Cooperativa Sant Isidre de les Borges Blanques no hagués estat el mateix sense la figura de Ramon Arqués i Arrufat  (1874-1956), notari  de la capital de les Garrigues, company i amic del polític Francesc Cambó. Don Ramon, com era conegut, fou tresorer fins a la seva mort de la Caixa Rural, presidida, entre altres, per Francesc Jansà Olivart, mestre de les escoles públiques a la Granadella i a les Borges Blanques i personatge d’interessant perfil intel·lectual. Cap a l’any 1956,  ara  sota  el nom  de “Cooperativa del Camp de Sant Isidre de les Borges Blanques“, l’entitat podia moldre, segons el Sindicato Nacional del Olivo, 10.920 quilos d’olives cada 8 hores i,, pel que fa a la capacitat de malta, ocupava el setè lloc en el rànquing lleidatà del sector.

Adscrita  a la Denominació  d’Origen  Protegida “Les Garrigues”,  des  de  l’any  1999  disposa d’un  molí  dotat  de  sistema de producció continu de dues fases i d’una planta envasadora.

Actualment, compta amb prop d’un  miler de socis, té una plantilla de gairebé trenta treballadors i comercialitza l’oli d’oliva verge extra sota les marques “Terrall de Sant lsidre” i “Arbequa de Sant Isidre”, una part del qual es ven al detall a l’Agrobotiga que la cooperativa té a la capital de les Garrigues.

Durant el període 1997/1998 a 2006/2007, la producció mitjana anual d’oli d’oliva Sant  lsidre de les Borges Blanques, SCCL ha estat de 235 tones mètriques, de les quals la majoria s’han  comercialitzat envasades.

L’any 2010 es completà la renovació d’infraestructures amb la inauguració de l’agrobotiga al mateix espai que havia allotjat les instal·lacions del vell Sindicat Agrícola de Sant Jaume.

Jornades Premis COOP’12

2012 va ser declarat per l’Assemblea General de les Nacions Unides Any Internacional de les Cooperatives.

Sota el lema “Les empreses cooperatives construeixen un món millor”, l’objectiu era i és posar en relleu la contribució de les cooperatives al desenvolupament econòmic i social del territori i reconèixer el seu paper com a generadores d’ocupació, com a eines d’arrelament al territori i com a consolidadores de la integració social.

En consonància amb aquest Any Internacional de les Cooperatives, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya va organitzar el 9 de novembre de 2012 la primera edició dels premis COOP. La Llotja de Lleida va ser l’escenari triat per retre homenatge i posar sobre el paper l’esforç que dia a dia fan les cooperatives per millorar en diversos àmbits empresarials. L’acte va ser dirigit per l’actriu Lloll Bertran i va comptar amb l’assistència del conseller d’Agricultura, Josep M. Pelegrí.

Durant el decurs de la jornada, els premis COOP van guardonar diferents cooperatives pel seu paper destacat en diferents àmbits d’actuació, com ara Desenvolupament rural, Agrobotigues, Responsabilitat Social, Emprenedoria, Internacionalització, etc. La gran qualitat dels més de cinquanta projectes presentats van fer que la decisió del jurat fos molt difícil.

L’Agrobotiga de la Cooperativa Sant Isidre de les Borges Blanques va obtenir, amb el projecte “Qualitat alimentària”, el segon premi en la categoria d’Agrobotigues; Jaume Salat Capdevila, president de l’entitat, va recollir el guardó.

L'ingredient que no
pot faltar a la bona cuina